Irresponsabilitat política i assemblearisme.

[Em permeto una reflexió “política” perquè estic preocupat i trist. No la faig amb intenció crítica (potser una mica sí), sinó com a expressió del que m’amoïna. Ho escric des de la simpatía i perquè crec que aprofundir la democràcia no pot anar per aquí]

Els de la CUP insisteixen: no se senten culpables, diuen. És clar que no, en política no es tracta de ser culpable o no: és tracta de ser responsable. I això és el que no han estat, és ha dir, han estat irresponsables. Sense màcula, això sí, fidels als seus principis. Insisteixo, no es tracta d’això, o no es tracta només d’això, recoi: la missió del polític no és reflexionar, sinó prendre decisions [copio, al final, uns fragments de Max Weber].

Imagino que prendre en assemblea decisions sensates, responsables i guiades per la raó (la que sigui, però per la raó) és ben difícil. Podria acceptar que estic equivocat si se’m demostrés el contrari, però de moment l’experiència d’haver assistit a algunes assemblees em confirma el que diré.

Potser coneixeu la història dels homes del 101 Batalló de Reserva de la policia alemanya que la matinada del 13 de juliol de 1942 els van despertar i portar a una població polonesa amb la missió de separar a tots els homes, dones i nens jueus i afusellar-los allà mateix. Se’ls hi va permetre no complir les ordres i marxar, sense represàlies. No van tenir massa temps per reflexionar, però molts pocs ho van fer (uns 7 o 8 de varis centenars). Van preferir la matança (d’unes 1500 persones, crec recordar) que aparèixer davant dels companys com uns covards que giraven cua. Millor assassins que porcs traïdors!

És clar, es tracta d’un cas extrem. No obstant això, il·lustra molt bé la dificultat de, “en mig del fragor”, sortir-se del grup, trencar files. Els que heu participat d’assemblees, o claustres, o decisions grupals, haureu comprovat com, en determinades circumstàncies i segons quines decisions s’han de prendre , i davant de segons quines veus dominants, és difícil separar-se del sentir general.

Ah, és clar, un altre cop els valors (la mítica de la democràcia pura): l’assemblea és la forma més vàlida de prendre decisions polítiques. Recoi, en quina polis viviu? De quins individus n’esteu parlant? Sí, sí, en l’assemblea cal actuar amb “parresia” [potser s’ha llegit Foucault], cal tenir valor per defensar la veritat… En la pràctica [això és el que jo he vist i, insisteixo, puc estar equivocat, m’agradaria estar-ho!] se sol simpatitzar (o sentir-se sotmès) al sentir majoritari. Qui dubta del poder de les “corrents” d’opinió?

 

El polític: la seva missió no és reflexionar, sinó prendre decisions. Vol l’aplicació amb èxit d’una decisió (de vegades el consens es busca després).

L’acció política no busca la confluència dels ciutadans en valors objectius, sinó la gestió del conflicte social. El polític pot buscar la seva acció en la racionalitat, però aquest no és un requisit indispensable.

Ètica de la responsabilitat (Ètica del polític): Interpretar l’acció en termes de mitja-fins; acomodar certs medis a certs fins segons el criteri de la màxima eficàcia. S’assumeixen les conseqüències dels actes provocats per l’acció.

Es suposa que no hi ha una jerarquia universal de valors exteriors. La jerarquia és de voluntats, de poders. No hi ha racionalitat de la convivència. Els interessos col.lectius no són convergents, sinó conflictius (el que afavoreix a uns, perjudica a uns altres).

No hi ha -segons aquesta perspectiva- una situació prèvia de justícia, sinó de desigualtat. Justícia i igualtat són resultat de l’acció voluntària… La realitat es immoral (amoral); la realitat no té una meta més enllà de les decisions dels éssers humans (no hi ha telos social). Només és moral el pacte social.
Max Weber dixit.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s