Notes sobre dos llibres de Bauman

Copio unes poques notes de dos llibres més de Z. Bauman, Globalització i Confianza y temor en la ciudad. Insisteixo, en cap cas pot estalviar una lectura, però ens poden indicar quines són algunes de les idees i dels temes que podem trobar.

En el primer, Bauman exposa la seva perspectiva sobre la Globalització, què vol dir globalització i, sobretot, quines són algunes de les conseqüències o previstes o no volgudes. Com sempre una mirada crítica i punyent del nostre món, l’únic món que totes i tots compartim.

El segon llibre, podem considerar-lo com un seguir estirant i mostrant les conseqüències (també no desitjades) de les societats urbanes i globals en què vivim, i algunes de les emocions dels ciutadans del món (els que tenen món i no estan exclosos ho han resultat “sobrants”).

Bauman, Z. (2001) [1998] Globalització. Les conseqüències humanes. Barcelona: Ediuoc.

INTRODUCCIÓ
Contraposició entre “Ser global” (és a dir, llibertat de moure’s i traslladar-se) i ser local (és a dir, estar “lligat” a un espai geogràfic) (34)
(La perspectiva sociològica que vol adoptar aquest llibre implica qüestionar les premisses que semblen inqüestionables del nostre mode de vida)

Cap. 1. Temps i classe
L’empresa moderna és aquella “que és lliure per a fugir de la localitat, és lliure per a fugir de les conseqüències. Aquests són els principals trofeus obtinguts en la victòria en la guerra de l’espai”

Mobilitat dels nous senyors: alliberar-se del deure de contribuir a la vida diària i a la perpetuació de la comunitat.

Conseqüències no previstes de la “velocitat”: noves formes de polarització (“L’anul·lació tecnològica de les distàncies temporals/espacials tendeix a polaritzar la condició humana, més que a homogeneïtzar-la”)

Incorporeïtat de les noves formes de poder. Extraterritorialitat. “La desterritorialització del poder, per tant, va de la mà de l’estructuració cada vegada més rigorosa del territori” (55)
Fragmentació de l’espai en les ciutats, disminució de l’espai públic, esfondrament de la comunitat urbana, segregació, etc. (va de la mà de l’extraterritorialitat del poder –més conseqüències no previstes)

Cap. 2. Guerres de l’espai, crònica d’una carrera
Hi ha vida després del Panopticon?
Noves formes de control social: “Molts n’observen uns quants. Els qui són observats són les celebritats, que poden procedir del món de la política, l’esport, la ciència o l’espectacle, o ser simplement especialistes de la informació famosos…. Parlin del que parlin quan estan en antena, comuniquen el missatge de tot un estil de vida: la seva vida, el seu estil de vida.
En el Synopticon, els locals observen els globals. L’autoritat d’aquests darrers està assegurada pel seu gran allunyament… són inaccessibles però simultàniament estan a la vista, són sublims i alhora mundans, infinitament superiors però un brillant exemple per a tots els inferiors que cal seguir –o que es pot somniar seguir-, admirats i envejats al mateix temps, una reialesa que guia en lloc de governar.

Cap. 3. Després de l’estat nació, què?
La globalització és el nou desordre mundial.
Globalització: el que ens està passant a tots nosaltres (ens agradi o no).

(Més conseqüències de la globalització)
Renúncies de l’estat. Les tres cames del trespeus de la sobirania de l’Estat han estat destruïdes.
Separació de l’economia de la política i immunitat de la primera respecte a la intervenció reguladora de la segona.
Integració i divisió, globalització i territorialització són processos mútuament complementaris… La coincidència i interrelació de síntesi i dissolució, integració i descomposició, és qualsevol cosa menys accidental, i encara menys rectificable.

Els nous rics no necessiten els pobres… Els pobres (considerats) responsables del seu destí .

Cap. 4 Turistes i vagabunds.
Pobresa (evidència de la bona salut del capitalisme. No es pot curar)
Ser consumidor en una societat de consum: Som capaços de separar la vida del consum? Tenim necessitat de fer-ho?
Tot consum necessita temps.
Necessitat d’oblidar, no d’aprendre.
La promesa i espera de satisfacció precedeixen la necessitat que es prometia satisfer, i sempre seran més intenses i seductores que la necessitat existent…
Els consumidors són col·leccionistes de sensacions (i de coses en un senti secundari)
El consumidor no ha de descansar mai.

Importància de la mobilitat (separa els de dalt dels de baix). Factor clau d’estratificació.
Turistes vs. vagabunds. El turisme, única forma humana acceptable d’inquietud.

Amenaça pels fonaments de la societat (de consumidors): que la gent es declarés satisfeta amb el que té.
Els rics, objecte d’adoració universal. La riquesa com a garantia d’un estil de vida d’allò més capriciós i pròdig. El que importa és el que un pot fer, no el que cal fer o el que s’ha de fer.

Cap. 5. Lleis globals, ordres locals
5.2. Les presons en l’era postcorrectiva
“Ja que, si no fos per les tres paraules que suggereixen tres objectes semàntics (en el cas de l’anglès), no seríem capaços de distingir els tres tipus diferents de malestar i inquietud que expressen, no és d’estranyar que la manca d’eleccions sense risc, és a dir, segures (secure), i la falta de claredat de les regles del joc, que fa que la majoria dels moviments siguin incerts (uncertain), tendeixin a percebre’s com a amenaces a la seguretat (safety) –primer a la seguretat del cos, i després a la propietat, que és l’extensió de l’espai corporal. En un món cada vegada més desprotegit i incert, retirar-se al refugi segur de la territorialitat esdevé una temptació molt forta; i així, la defensa del territori, de la “llar segura” (safe), es converteix en la clau de totes les portes que hom pensa que caldria tancar pera a allunyar la triple amenaça al confort espiritual i material” (162)

Bauman, Z. (2006) Confianza y temor en la ciudad. Vivir con extranjeros. Barcelona: Arcadia.

CONFIANZA Y TEMOR EN LA CIUDAD
Miedo y obsesión por la seguridad ganan terreno en Europa.
Experiencia de la inseguridad es un efecto secundario de la convicción de que para obtener la máxima seguridad sólo es necesario el ingenio y el esfuerzo adecuados.

Novedades de la modernidad (europea) que pueden explicar el sentimiento de inseguridad:
Primero fue la sobrevaloración del individuo liberado de las trabas que le imponía una red muy densa de vínculos sociales.
Después, despojado de la protección que le ofrecía con toda naturalidad dicha red de vínculos sociales, el individuo se volvió frágil y vulnerable como nunca lo había sido…
El Estado creó mecanismos de protección y asistenciales.
Otro ejemplo de “reacción” es la solidaridad entre trabajadores, sindicatos y personas de la misma profesión [el rol profesional pasa a primer lugar, singulariza y uniformiza a la vez]

La disolución de la solidaridad señaló el fin de la lucha contra el miedo adoptada por la modernidad sólida…
En cuanto la competencia sustituye la solidaridad, las personas se ven abandonadas a sus propios recursos, penosamente escasos y obviamente insuficientes.

En un planeta que se mundializa por momentos, la política tiende a ser cada vez más, y de forma más apasionada y consciente, local. Expulsada del ciberespacio, o con el acceso vedado, la política vuelve de rebote a los asuntos que están a su alcance, a cuestiones locales, a las relaciones vecinales…
En resumen: las ciudades se han convertido en el vertedero de problemas de origen mundial…

*La experiencia humana se forma y se recoge; se administra con el fin de compartirla; su significado se medita, se asimila y se gestiona en lugares concretos. Y es en lugares concretos donde se gestan y se incuban los deseos e impulsos de las personas, donde viven con la esperanza de cumplirse, donde se exponen al fracaso y, en efecto, las más veces fracasan. ”

Las ciudades son lugares repletos de desconocidos que conviven en estrecha proximidad.
La ansiedad acumulada tiende a descargarse contra determinados forasteros…
El desconocido, por definición, es un agente movido por intenciones que a lo sumo se pueden intuir, pero que nunca se conocerán a ciencia cierta.

La incertidumbre respecto al futuro, la fragilidad de la posición social y la inseguridad de la existencia son elementos omnipresentes de la vida en el mundo de la modernidad líquida…

Interdictory spaces: Su función es dividir, segregar y excluir.
La mixofobia es una reacción previsible y generalizada ante la inconcebible, escalofriante y angustiosa variedad de tipos humanos y costumbres que coexisten en las calles de las ciudades contemporáneas y en sus barrios más corrientes (los que carecen de espacios vetados).
La mixofobia se manifiesta por la tendencia a buscar islas de semejanza e igualdad en medio del mar de la diversidad y la diferencia.

Tendencia a buscar comunidades de semejantes.
[Ver R. Sennett, Vida urbana e identidad personal. Península. 2001. Bauman està molt proper als molts dels plantejaments de Sennett en aquest llibre, a qui cita.]

La práctica de la segregación territorial es el salvavidas y el alimento de dicha mixofobia (35)
La ciudad provoca, al mismo tiempo, mixofilia y mixofobia.
La variedad es un promesa de oportunidades, de múltiples y diferentes oportunidades, de oportunidades para todos los gustos y aptitudes. Así pues, cuanto más grande sea la ciudad, más probable será que atraiga a un número cada vez mayor de personas que rechazan o no encuentran acomodo ni prosperidad en sitios más pequeños y, por tanto, menos tolerantes para con los que se desvían de la norma, y más cicateros a la hora de brindar oportunidades. (36)
¿Cómo equilibrar los dos sentimientos opuestos que genera la ciudad?

La homogeneidad social del espacio, acentuada y reforzada por la segregación, reduce la capacidad para tolerar la diferencia de los habitantes de las ciudades y multiplica las ocasiones que pueden dar pie a reacciones mixofóbicas, lo que aumenta los peligros de la vida urbana, haciéndola más angustiosa en lugar de más agradable y llevadera.

Según la famosa reflexión que formulaba Hans Gadamer en su obra Verdad y Método, el entendimiento mutuo nace de la “fusión de horizontes”, los horizontes cognitivos, es decir, lo que se trazan y expanden a medida que se va acumulando experiencia vital. La fusión que requiere el entendimiento mutuo sólo puede provenir de la experiencia compartida; y compartir la experiencia es inconcebible si antes no se comparte el espacio.

EN BUSCA DE REFUGIO DE LA CAJA DE PANDORA
La inseguridad y el miedo producen buenos dividendos.
El capital del miedo puede emplearse en el negocio que sea: tanto comercial como político.

La ciudad, de ser un refugio contra los peligros a ser la causa principal de los peligros.

VIVIR CON EXTRANJEROS
Las fronteras no separan diferencias, sino que las hacen surgir… emprendemos la búsqueda de diferencias para legitimar las fronteras…

La industria moderna y la creación de gente superflua.
Qué es el progreso económico: (mito) poder realizar cualquier cosa con menor esfuerzo y dedicación y con el mínimo gasto…
Qué hacer ahora con los superfluos?

Concepto de desclasado: Ser desclasado significa estar fuera, excluido, no servir para nada: la única función positiva que el desclasado puede realizar es la de inducir a las personas decentes, a las personas corrientes, a aferrarse al tipo de vida que llevan, puesto que la alternativa es demasiado horrible para poder ser tomada en consideración: la alternativa es caer en la marginación.

La sociedad humana es distinta de un rebaño de animales porque alguien puede sostenerte; es distinta porque es capaz de convivir con inválidos, hasta el punto de que históricamente podría decirse que la sociedad humana nació junto con la compasión y con el cuidado de los demás, cualidades sólo humanas. La preocupación de hoy en día se centra en este punto: trasladar esta compasión y esta atención a escala planetaria. Soy consciente de que las generaciones que nos han precedido se han enfrentado a esta tarea, pero ustedes deberán seguir por este camino, les guste o no, empezando por su casa, por su ciudad, ahora mismo.

No alcanzo a pensar nada que sea más importante que esto. Tenemos que empezar por aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s